preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

 > Projekti  > USMJERI SE
Vijesti

Učenici Osnovne škole "Ivo Lola Ribar" sudjelovali su u radionicama u Srednjoj školi Mate Blažine Labin u sklopu EU projekta "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine" – USMJERI SE!

Autor: Administrator , 21. 10. 2020.

Učenici osmog razreda sa svojim stručnim suradnicima su imali prilike u sklopu projekta "Karijerno usmjeravanje nezaposlenih mladih i osnovnoškolaca s područja Labinštine", kojeg provodi Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina u partnerstvu s OŠ "Ivo Lola Ribar i SŠ Mae Blažine, izabrati i aktivno sudjelovati u radionici  koje prezentiraju zanimanja/programe u skladu sa njihovim interesima i afinitetima. Voditelji radionica pripremili su širok spektar zanimljivih aktivnosti iz strukovnih programa i opće gimnazije u kojima su učenici sudjelovali kako bi kroz sudjelovanje u radionicama pomogli učenicima pri kvalitetnom odabiru budućeg zanimanja. Učenici su  imali priliku na aktivan način  upoznati se sa programima i zanimanjima koji se nude u Srednjoj školi Mate Blažine kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja te njihovom profesonalnom razvoju te time stekli bolji uvid u svoje interese, afinitete, motivaciju i sposobnosti.

Kroz radionice u kojima se je prezentirao program opće gimnazije učenici su imali priliku izabrati i sudjelovati u radionicama iz društveno-humanističkog, jezično-umjetničkog programa u kojima su kroz suradničko učenje osmislili pitanja za kviz na različitim jezicima. Pitanjima su definirali i prezentirati znanja uz korištenje digitalnih alata. Timskim radom učenici su osvijestili kako kroz razvijanje vještina i kompetencija dolazimo i do znanja te su se upoznali s sadržajima i aktivnostima koji se provode kroz društvenu skupinu predmeta na način da se razvijaju cjeloživotne kompetencije kroz sadržaje predmeta, sposobnost za kreativno rješavanje problema te kritičko promišljanje, razvijanje uspješne komunikacije s drugima te razvijanje vještine pisanja i govorenja na stranom jeziku.

Na radionicama iz prirodoslovno matematičkog područja učenici su se upoznali s aktivnostima i postignutim rezultatima iz ovog područja, projektima, izbornim predmetima (matematika, informatika) te fakultativnim predmetima (eksperimentalna fizika, statistika), sudjelovali su na demonstracijskim pokusima iz fizike, biologije te doznali zašto učiti kemiju, kao i o osnovnim digitalnim alatima u izradi geografskih karata.

U radionicama iz strukovnih programa u radionici iz strojarstva za zanimanje instalater - monter učenici su se mogli upoznati sa načinom spajanja sintetičkih cijevi. Nakon toga učenici su uz pomoć nastavnika sami isprobavali spajanje, rezali cijevi na odgovarajuću dužinu i spajali ih sa odgovarajućim fitinzima u obliku naslova Projekta: USMJERI SE!

U  Arduino radionici iz elektrotehnike za zanimanje elektrotehničar i elektromehaničar učenici su mogli  steći   novu kompetenciju koja će im koristiti u daljnjem obrazovanju odnosno zapošljavanju. Arduino je open source platforma za razvoj elektroničkih sklopova. Platforma je prilagođena za učenje i jednostavno korištenje.
Radionica iz ekonomije za zanimanje ekonomist nudila je učenicima mogućnost upoznavanja kako osnovati svoju tvrtku, odabrati naziv tvrtke, upoznati se s procesom nabave i prodaje robe, izračunati rashode i prihode poslovanja te utvrditi financijski rezultat poslovanja tvrtke. Učenici su aktivno sudjelovali u svim radionicama te iskazali veliku motiviranost, interes u praćenju različitih aktivnosti te su na taj način dobili sve potrebne informacije kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja te njihovom profesionalnom razvoju.
20.10. 2020. će se održati radionice i za drugu grupu učenika osmih razreda, a koje su odvojene radi epidemioloških razloga. Tada će učenici moći sudjelovati i u radionici iz ugostiteljstva i kuharstva za zanimanje kuhar/konobar u kojima će se upoznati sa tehnikama pripreme jela od srdela te njihovo posluživanje na ugostiteljski način. Prepoznat će važnost svih pripremnih radnji kuhara i konobara kao i koordinacije kuharstva i ugostiteljskog posluživanja, dok će se Pop-up radionica održati u školskoj knjižnici.
Ovo iskustvo je primjer i poticaj u osnaživanju kako škola i zajednica mogu stvoriti uvjete za optimalan razvoj mladih kroz pomaganje mladima u donošenju za njih važnih odluka o profesionalnom razvoju, što je važan temelj kvalitetnog života i razvoja  svake zajednice.

U utorak 20. 10. 2020.  nastavile su se aktivnosti Dana karijera za učenike osmog razreda koji su imali prilike u sklopu Projekta izabrati i aktivno  sudjelovati u radionicama koje prezentiraju zanimanja/programe u skladu sa njihovim interesima i afinitetima. Uz širok spektar zanimljivih aktivnosti iz strukovnih programa (radionica iz strojarstva, elektrotehnike i ekonomije) i radionica iz opće gimnazije u nastavku Dana karijera imali su priliku sudjelovati i na radionici iz ugostiteljstva i kuharstva kroz upoznavanje s tehnikama pripreme raznih jela od srdela te njihovo posluživanje na ugostiteljski način, uočiti važnost svih pripremnih radnji kuhara i konobara kao i važnost njihove međusobne koordinacije, a u okviru društveno-humanističke radionice iz opće gimnazije upoznali su se i  sa  knjižnicom, posebno sa malim izdvojenim kutkom nazvan „POP-up knjižnica“ koji je uređen u sklopu Projekta.
Učenici su aktivno sudjelovali u svim radionicama te iskazali veliku motiviranost, interes u praćenju različitih aktivnosti, te su time dobili potreban uvid u svoje potencijale te informacije o programima i zanimanjima  o nastavku srednjoškolskog obrazovanja. Na taj način učenici su dobili kvalitetnu podršku, kako bi lakše donijeli ispravnu odluku o odabiru budućeg zanimanja i programa u srednjoškolskom obrazovanju, što je temelj za njihov kvalitetan profesionalni razvoj.
(Mirjana Dobrić, koordinatorica projekta u SŠMB-u)
"Zahvaljujemo se Gradu Labinu i svima koji su sudjelovali najprije u aplikaciji EU projekta, kolegicama i kolegama iz projektnog tima, stručnim suradnicima i koordinatoricama dviju škola, kao i nastavnicima u stručnim aktivima i njihovim voditeljima koji su pripremili po područjima rada i zanimanjima zanimljive radionice i prezentacije te zdušno sudjelovali u njegovoj realizaciji, najprije u OŠ Ivo Lola Ribar, a potom i kod nas u SŠMB-u, s ovogodišnjim osmašima koje s velikim entuzijazmom očekujemo dogodine u našoj srednjoj školi. Dobro nam došli osmaši!"
(Čedomir Ružić, ravnatelj)
(KoordinatorIca projekta u SŠMB-u: Mirjana Dobrić) - Vijesti preuzete s mrežnih stranice Srednje škole Mate Blažine Labin
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 604701
Ovaj mjesec: 2337
Ovaj tjedan: 206
Danas: 10
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju