preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin

Vijesti

Školski projekt „Pametno s pametnom tehnologijom“

Autor: HANA Šiljan Bembić, 7. 7. 2020.

Ove smo školske godine započeli s provedbom projekta „Pametno s pametnom tehnologijom“. Projekt je dio Školskog preventivnog programa koji je osmišljen uz podršku Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Istarske županije u okviru šireg projekta „Korištenje rezultata istraživanja rizičnih ponašanja učenika za samoanalizu i razvoj preventivnih programa“. Analizom dobivenih rezultata Školski je tim za kvalitetu odredio rizično korištenje suvremenih tehnologija od strane učenika kao prioritetno područje za aktivnu intervenciju.

Glavni cilj projekta „Pametno s pametnom tehnologijom“ je sigurno i učinkovito korištenje informacijsko komunikacijskih tehnologija (IKT-a) u školi. Njegovi podciljevi su: sigurnije i odgovornije korištenje tehnologije u školi za ostvarivanje boljih rezultata u učenju, razvijanje informacijske i medijske pismenosti te kreativne uporaba IKT alata, odgovornije korištenje društvenih mreža i prevencija elektroničkog zlostavljanja, međugeneracijski prijenos znanja o sigurnoj uporabi IKT-a među učenicima i aktivno uključivanje učenika u osmišljavanje školskih pravila o uporabi mobitela u školi te edukativnih sadržaja.

Kako bi ostvarili ciljeve i podciljeve, realizirano je niz aktivnosti, a dio je prebačen u iduću školsku godinu zbog pandemije korona virusa i nastave na daljinu.

Obilježen je Dan sigurnog Interneta na satovima informatike od 5. do 8. razreda tematskim predavanjima, raspravama i debatama, proučavanjem video-materijala te brošure HAKOM-a: „Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih telefona“. Učilo se o temama sigurnosti na Internetu, govoru mržnje, primjerenosti komentara i objava na društvenim mrežama, o zaštiti osobnih podataka, kritičkom promišljanju i odlučivanju kod registracije na sumnjive i neprovjerene stranice i otvaranja sumnjivih mailova, o virusima i click-baitovima...

Školska je psihologinja održala roditeljske sastanke u trećim razredima s temom „Djeca i mediji – kako ih zaštititi“ te radionice u 3. razredima namijenjene prevenciji vršnjačkog nasilja i elektroničkog nasilja, a za učenike 4.razreda pripremila prezentaciju u nastavi na daljinu s temom sigurnosti prilikom korištenja elektroničkih medija. Na web stranici škole poseban je dio namijenila edukativnim materijalima za učenike i roditelje pod nazivom „Sigurnost na Internetu“.

Školska je pedagoginja održala roditeljski sastanak sedmim razredima s temom: „Ovisnosti“ koja je uključivala i temu ovisnosti o elektroničkim medijima, osvrt na rezultate školske ankete o ovisnostima, odgojne savjete i podjelu tematske besplatne preventivno-edukativne brošure za roditelje – Internet, ovisnost i mladi (IPA Hrvatska sekcija).

Školska je knjižničarka učenike osmih razreda upoznala s temom autorskih prava i skrenula pažnju na navođenje izvora prilikom izrade prezentacija i drugih radova. U šestim se razredima  bavila  temom autorskih prava ili pak društvenih mreža te načinom na koji se učenici na njima predstavljaju te su sami učenici napravili analizu svojih profila. Posebno ih se upozorilo na lažno predstavljanje drugih osoba na društvenim mrežama  i s opasnim situacijama u kojima se mogu naći.

U nastavi na daljinu školska je knjižničarka za učenike pripremila brošuru o autorskim pravima i pravilima citiranja te prezentaciju s naputcima kako izraditi dobar plakat ili prezentaciju. Pokrenula je virtualnu knjižnicu Škole.

U suradnji s kolegicama, učiteljicama hrvatskoga jezika pomoću alata Genially osmišljene su aktivnosti za učenike za poticanje čitanja u povodu Međunarodnog dana dječje knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava kako bi se učenike potaknulo da promišljaju o važnosti čitanja uz zabavne aktivnosti, ali i na važnost autorskih prava.

U suradnji s učiteljicama razredne nastave, likovni radovi učenika predstavljeni su na web stranici škole pomoću digitalnih alata za virtualne izložbe Artstep i Emaze.

Iako zbog nastave na daljinu nisu obilježeni Dani medijske pismenosti u mlađim razredima te planirana izložba uređaja što će se svakako planirati sljedeće školske godine, IKT nam je omogućio da obilježimo Dan škole prigodnom virtualnom čestitkom izrađenom u digitalnom alatu Book Creator kojim smo predstavili likovne i literarne radove naših učenika  koji su posvećeni školi, a nastali su u nastavi na daljinu.

Kako bi se najmlađe učenike potaknulo na provođenje slobodnoga vremena uz knjigu, ove je godine prvi puta dodijeljena nagrada za Najčitatelja u kategoriji mlađih razreda ( učenicima koji su od 25.svibnja pohađali nastavu). Posljednji dan nastave nagrađeni su učenici: Roko Licul – 1.r., osvojeno prvo mjesto, a 2.mjesto dijelile su učenice Emina Šehić, 2.r. i Nika Brezac, 1.r. Učenici su dobili diplome i prigodne poklone.

Ostvaren je i međugeneracijski prijenos znanja učenika. Na satovima informatike učenica 6. razreda, Leticija Trinajstić je govorila učenicima petih razreda o pozitivnim i negativnim stranama društvenih mreža krajem veljače 2020. Predstavila im je društvene mreže Instagram, SnapChat i TikTok, kao društvene platforme koje su najpopularnije u krugovima učenika, te je ukratko objasnila koje su negativne, a koje pozitivne strane korištenja tih mreža.

U nastavi informatike na daljinu učenici šestih razreda dobili su zadatak da se sjete svega što su obrađivali i naučili u cjelini Ponašanje na internetu i slože neki kreativni rad na tu temu te su poveznice na njihove radove (booklet) podijeljene učenicima 5. i 6. razreda putem platforme Yammer.

U novinarskoj grupi učenika 7.razreda, sudionici su se najprije na internetskim stranicama raspitivali o temi Sigurnost na Internetu, nakon čega je svaki od njih sastavio nekoliko pitanja na koja su željeli dobiti odgovore od svojih kolega. Sudionici iz iste grupe bili su i ispitanici i ispitivači. Nakon pripreme intervjua, međusobno su razgovarali i ispitali obostrano znanje kolega iz razreda.

Osmaši su u sklopu nastave hrvatskog jezika snimili video uratke o korištenju tehnologije koje su prezentirali svojim kolegama iz razreda.

Učenici predmetne nastave su anonimno i dobrovoljno ispunjavali online anketu Odjela prevencije Policijske uprave istarske – Upitnik za procjenu nasilja na internetu među učenicima viših razreda osnovnih škola te procjenu navika i aktivnosti na internetu.

Započelo se s osmišljavanjem školskih pravila o uporabi mobitela raspravama na Vijeću učenika i Vijeću roditelja te na satovima razrednog odjela. Planirana je i debata učenika na ovu temu koja će se realizirati u idućoj školskoj godini. Tada će se dovršiti i osmišljavanje školskih pravila u koje će se uz učenike i roditelje uključiti i Školski tim za kvalitetu te Učiteljsko vijeće. Planiraju se još organizirati Dan bez mobitela, Dani medijske pismenosti: izložba uređaja u školskoj knjižnici i  čitaonice o medijskoj pismenosti za najmlađe učenike te provesti evaluacija projekta.
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 5. 2011.

Ukupno: 604701
Ovaj mjesec: 2337
Ovaj tjedan: 206
Danas: 10
CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivo Lola Ribar" Labin / Rudarska 9, HR-52220 Labin / os-ilribar-labin.skole.hr / ured@os-ilribar-labin.skole.hr
preskoči na navigaciju